Typiske nynorske ord

Dette er noko å tenkje på når du skal skrive. I det mest sentrale ordtilfanget på rundt hundre or er det berre rundt tretti bokmålsord som skil seg frå dei nynorske. Skilnadane er ikkje store i forhold til .

Skriv ned ord du kommer på som er vanlige feil å gjøre når man skriver en nynorsk tekst. Noen ganger kan du velge mellom flere alternative stavemåter av et ord. Velg alltid det som høres mest nynorsk ut! Du kan for eksempel velge fritt mellom en .

I dette innlegget skal vi skrive om typiske kjennetrekk ved nynorsk skrivemåte. Kjennetrekk: Mange nynorske ord har diftong: Diftong er når to . Ingen verb skal slutte på -et når du skriv nynorsk! Dersom du har laga ei ordliste med særeigne nynorske or kan du sjekke denne. I dette nynorskkurset har du kanskje kome over ord og uttrykk som du ikkje.


Nyleg fekk eg spørsmål om det gjekk an å bruke ordet familiegjenforeining på nynorsk. Ordet står nemleg ikkje i Nynorskordboka, og det gjer forresten heller . Ein god hugseregel for å byggje eit godt nynorsk ordforråd er å tenkje over alternativ til an-be-heit-else-ord — i mange fall finst det betre ord utan desse for- . Noen som har gode eksempler på vanlige feil i nynorsk?

Einkvar er ikke et or derfor må man omskrive utrykk slik: til enhver tid: . Ord som slutter på –lig eller –som på bokmål, slutter på –leg eller –sam på nynorsk:. STaVa og BØYa nynorske or ikkje kor- leis dei skal. Typiske feil i KAL-materialet frå 20– ein gjennomgang og registrering av feil i. Sjølv om dei fleste -ing-ord har hokjønnsbøying i nynorsk, er det ikkje . Nynorsk og bokmål er jamstilte målformer i Noreg, og det har dei to. Eller fornorske det danske utgangspunktet med norske ord og heimlege strukturelle trekk? Hugs: Det skal aldri vere -r i ubunden form fleirtal i inkjekjønn på nynorsk:.


I dag er det opna for nokre slike ord i nynorsk, som angrep, beskje nyheit og . Lær deg å skrive nynorsk: Sist oppdatert. Ord som stundom blir skrivne feil: ein blomster , fleire blomstrar (ikkje ein blomst). Se også: Norsk stil Ordklasser Nynorsk Nye ord Hjelpemidler. En tredjedel av feilene i denne listen er sammenskrivning av ord og uttrykk som . Nå skal bokmålsord som ender på -lig, kun ha -leg i nynorsk (kjærlig - kjærleg). Finnet du disse forbudte ordene, bytter du dem ut med korrekte nynorske.


Om du har et favorittord på nynorsk må du gjerne dele det med oss på Hamar.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Den lille gangetabellen

Hva er nøkkelvidde

Varsellampe motor